הנחיות לתזונה להורדת יתר לחץ דם



התזונה המוצעת בהמשך מיועדת לסובלים מיתר לחץ דם או לאנשים שיש להם סיפור משפחתי של יתר לחץ דם.
אין לאמץ המלצות אלו ללא התוויה מפורשת מהרופא המטפל שלך או מדיאטנית קלינית.

עקרונות התזונה להורדת יתר לחץ דם
  1. הפחתת כמות המלח (נתרן) בתפריטך.
  2. הגדלת כמות הסידן בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים ומועשרים בסידן, בדגש על מוצרי חלב דלי שומן.
  3. הוספת מזונות עשירים בויטמין C ובויטמין D המסייעים לספיגת הסידן במעי והימנעות מגורמים המפריעים לספיגת הסידן כמו למשל חומצה פיטית.
  4. הגברת כמות האשלגן בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים באשלגן.
  5. הגברת כמות המגנזיום בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים במגנזיום.
  6. צמצום צריכת האלכוהול היומית עד ל- 2 מנות לגברים ועד מנה ליום לנשים.
  7. צמצום כמות הקפאין היומית ל- 3-2 כוסות קפה שחור או נס קפה ביום.
  8. הפחתת משקל עודף - גם ירידה של 5% - 10% מהמשקל הקיים הינה משמעותית.
  9. קריאת הסימון התזונתי על מוצרים קנויים והשוואת תכולת המינרלים (נתרן, סידן, אשלגן ומגנזיום) בין מוצרים דומים.
טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך להמעיט בצריכת מזון עשיר במלח (נתרן), בשומן רווי ובסוכר ולהעדיף מזון עשיר בסידן, באשלגן ובמגנזיום ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך:

 

 
להעדיף
להמעיט
הערות / הסברים
דגנים ומוצרי מאפה
מוצרי דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, תפוח אדמה, בטטה, תירס, דגני בוקר מועשרים בסיבים תזונתיים.
לחם לבן או אחיד, מוצרי דגנים דלי סיבים תזונתיים.
להעשרת התפריט במגנזיום ואשלגן.
מוצרי חלב
גבינות עד 5% שומן, מוצרי חלב ניגר עד 3% שומן. בכל מקרה לבחור אחוזי שומן מועטים ככל שניתן.
מוצרי חלב מעל 5% שומן, גבינות מלוחות, יוגורטים מלוחים.
מקור טוב לאשלגן ומגנזיום. רצוי להשוות ולבחור מוצרים בעלי תכולת נתרן נמוכה ככל האפשר וכן את אלו שמועשרים בסידן.
בשר ומוצרי בשר
בשרים דלי שומן: חזה עוף, עוף ללא עור או שומן נראה לעין, חלקי בקר דלי שומן, הורדת שכבת השומן העליונה מתבשילים המכילים בשר.
בשרים מעובדים (נקניקים, נקניקיות, המבורגר, קבב),
נתחי בשר בעלי שומן נגלה לעין, איברים פנימיים (כבד, טחול, לבבות וכדומה).
רצוי לבחור לפחות פעמיים בשבוע במקום מנה בשרית בדגים, קטניות ומוצרי חלב כמנה עיקרית.
דגים
דגי ים טריים או קפואים, לא מתובלנים מראש.
דגים מלוחים, כבושים, מתובלנים מראש.
דגי ים עדיפים על דגי בריכה בשל תכולה גבוהה יותר של חומצות שומן אומגה 3. מהווים גם מקור לויטמין D.
קטניות
יבשות בתפזורת: חומוס, פול, עדשים, שעועית יבשה, אפונה יבשה, פולי סויה ירוקים, פול ירוק, אפונה ירוקה.
שימורי חומוס, פול ושעועית לבנה העשירים במלח, מוצרים דמויי בשר מן הצומח.
הקטניות עשירות בסידן, אשלגן ומגנזיום. רצוי להכינן בבית כדי להמנע מתוספת מלח מיותרת. כדאי לשלבן בארוחה כתוספת במקום חלק מהדגנים הלא מלאים.
ביצים
עד 3 שלמות בשבוע כחביתה עם מעט שמן זית/קנולה, ביצה קשה, או כחלק ממאפים ותבשילים.
טיגון ביצים בחמאה או מרגרינה.
עדיף לבחור במוצרי חלב כמנה חלבונית על פני חלמוני ביצה.
פירות
כל הפירות מומלצים.
העשירים ביותר באשלגן: מנגו, מלון, בננה, פרי הדר.
תות שדה עשיר בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
כדאי לבחור בפרי טרי כשמתחשק משהו מתוק. עדיף לאכול את הפירות בצורתם הטבעית על פני שתיית מיצים.
ירקות
כל הירקות מומלצים. העשירים ביותר בסידן, אשלגן ומגנזיום: עלים ירוקים, ברוקולי, כרוב, עגבניות, ארטישוק.
תרד, רוברב, חצילים וסלרי מכילים תכולה גבוהה של חומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה במהלך היום, במגוון צבעים ובכמות גדולה.
עדיף לאכול את הירקות בצורתם הטבעית ולא להפכם למיצים.
שמנים ושומנים
שמן זית, שמן קנולה.
שמנים צמחיים כמו שמן תירס, חריע, כותנה. חמאה, מרגרינה.
שמן זית וקנולה בעלי השפעה חיובית על פרופיל השומנים בדם, בשל תכולה גבוהה של שומן חד בלתי רווי.
מזונות עשירים בשומן
אגוזים, זרעונים, בוטנים לא מומלחים, אבוקדו, טחינה ללא מלח.
מיונז, מאפים עשירים במרגרינה (בורקס, מלאווח, ג´חנון).
להפחתת כמות המלח, ותמיכה בירידה במשקל.
ממתקים ומזונות עשירים בסוכר
פרי כחטיף, עד 30 גרם ליום של שוקולד מריר המכיל כ - 70% מוצקי קקאו. עוגה ביתית עשויה מקמח מלא ודלת סוכר.
ממתקים, סוכריות, עוגות, עוגיות המכילים מרגרינה וממותקים בסוכר.
להפחתת כמות המלח (נתרן) והסוכר, תמיכה בשמירה על משקל תקין.
חטיפים
בייגלה מחיטה מלאה דל נתרן, פופקורן ללא מלח, קרקרים דלי נתרן מחיטה מלאה.
חטיפים מלוחים, מוצרי מאפה מוכנים.
להפחתת כמות המלח (נתרן), לתמיכה בשמירה על משקל תקין.
משקאות
מים, חליטות עשבים,
משקאות דיאט, מים עם תרכיזי דיאט.
משקאות המכילים קפאין:
עד 2 כוסות קפה או 3 כוסות נס קפה.
 
משקאות המכילים אלכוהול:
עד 2 מנות אלכוהול לגבר ו- 1 מנת אלכוהול לאשה ביממה.
קפאין מפריע לספיגת סידן. רצוי להפחית צריכת קפאין ולהפריד בין שתיית קפה לבין ארוחה המכילה סידן בשעתיים לפחות.
 
 
 
תבלינים ורטבים
רוטב עגבניות דל נתרן, רוטב סויה דל נתרן, תבלינים יבשים טהורים (כמו כורכום, קנמון, כמון וכד´), מלח דל נתרן.
מלח, אבקות תיבול, אבקת מרק, תערובות תבלינים המכילות מלח, רוטב סויה רגיל.
הפחתת כמות המלח (נתרן) במזון, העשרה בסידן, אשלגן ומגנזיום.

לקבלת מידע נוסף מומלץ לבצע אבחון אישי

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה